Wonen in Bos en Lommer

In de buurt

Bos en Lommer is een opkomende multiculturele wijk. Marokkaanse eettentjes en Turkse bakkers worden afgewisseld met hippe koffiezaakjes. De marktlieden op het Bos en Lommerplein maken graag een praatje en bieden van alles aan, bijvoorbeeld kruiden en stoffen.

Het Erasmuspark wordt omringd door schaduwrijke kanalen en is een populaire plek voor een picknick. Het park heeft een rozentuin en een café, en ligt in de buurt van theater Podium Mozaïek, waar muziek- en toneelvoorstellingen worden gegeven.

Buitenschoolse activiteiten

Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen tijdens hun schoolloopbaan op het Openbaar Lyceum Zeist hun talenten breed ontwikkelen. Dit gebeurt in de lessen en tijdens buitenschoolse activiteiten. In de verschillende leerjaren zijn er excursies en werk-weken die aansluiten op het leerplan en de inhoud van de diverse vakken. Wij organiseren reizen naar diverse bestemmingen. Ieder jaar bekijken

we het aanbod op-nieuw. Informatie over het programma en de kosten ontvangen ouders en leerlingen tijdens het schooljaar*. Ook organiseren wij in de bovenbouw excursies in het kader van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming, om zo leerlingen bekend te maken met cultuur.
Tijdens het schooljaar ontvangen leerlingen informatie over de activiteiten.

*Lees over de kosten ook het hoofdstuk financiën.

Mask Group @x

Toelatingscriteria

Toelatingscriteria

Op het Openbaar Lyceum Zeist kunnen leerlingen onderwijs volgen op Havo- en Vwo- (Atheneum en Gymnasium) niveau. Een leerling is toelaatbaar op het Openbaar Lyceum Zeist met een basisschooladvies dat passend is bij het niveau van aanmelding.

  • Havo kansklas: Havo/Mavo-advies of een sterk Mavo advies met onderbouwing plaatsingsadvies door basisschool leerkracht.
  • Havo/Vwo: Havo- of Vwo-advies.
  • Vwo: Vwo-advies.
  • Gymnasium: Vwo- of Gymnasium-advies.

De onderbouw

De onderbouw van het Openbaar Lyceum Zeist bestaat uit de leerjaren 1 tot en met 3. In het stroomschema hieronder is te zien welke klassen er zijn en welke overstappen mogelijk zijn.

dsfsdfs sdfdag sadfdsaf sdafdsaf
3 havo3 vwo3 gymxtra3
2 havo2 vwo2 gymxtra2
1 havo-kansklas1 vwo1 gymxtra

Na de Havo-kansklas stromen leerlingen, bij voldoende goede resultaten door naar Havo 2. Een deel van de leerlingen vervolgt de loopbaan op de Mavo (theoretische leerweg) van het Openbaar VMBO en MAVO Zeist. Vanuit de Havo-Vwo klas 1 kunnen leerlingen doorstromen naar Vwo 2 en Havo 2, afhankelijk van de resultaten. Een klein deel van de leerlingen uit Havo 2 stroomt nog op naar Vwo 3. Leerlingen die kiezen voor Gymnasiumxtra doen dat in principe voor drie jaar. Als blijkt dat die keuze echt niet verstandig is, kan een leerling overstappen naar Vwo.

In het derde leerjaar vindt een intensieve keuzebegeleiding plaats, want aan het eind van dat leerjaar moeten de leer-lingen hun profiel kiezen. De mentor en de decaan begeleiden het keuzeproces. In de mentorlessen werken leerlingen aan opdrachten die gaan over vragen als wat wil ik, wat kan ik, wat vind ik leuk, welke studies en beroepen zijn er, welke vakken en profielen horen daarbij? In april maken de leerlingen een keuze voor vakken en profiel, de docenten geven daarop advies.

Bij de overgang wordt het definitieve profiel en de bijbehorende vakken vastgesteld.

De bovenbouw

Om het Havo en het Vwo zo goed mogelijk aan te laten sluiten op het hoger onderwijs is het onderwijs in de bovenbouw ingedeeld in vier ‘profielen’. Een profiel bestaat uit een gemeenschappelijk (algemeen) deel met vakken die voor iedereen verplicht zijn (bijvoorbeeld Neder-lands, Engels, Lichamelijke opvoeding), een profieldeel en een vrij deel. In het profiel-deel zijn de vakken ondergebracht die direct te maken hebben met het karakter en de eisen van de vervolgstudie en het toekomstig beroep.

De profielen in de bovenbouw

Here comes your own content.

Cultuur & Maatschappij

Dit profiel is gericht op vervolg mogelijkheden binnen de gebieden ‘gedrag en maatschappij’, ‘onderwijs’ en ‘kunst en cultuur’. Verplichte vakken in dit profiel zijn een moderne vreemde taal, Geschiedenis, Wiskunde A of Wiskunde C (bij Vwo). Keuzevakken zijn onder meer Kunst, Aardrijkskunde en Economie.

Economie & Maatschappij

Economie en Maatschappij is gericht op vervolgopleidingen met het accent op de economische vakken. Je kunt hierbij denken aan economie, management, communicatie, toerisme of bestuur. Verplichte vakken in dit profiel zijn Wiskunde (A of B), Economie en Geschiedenis. Keuzevakken zijn onder meer Aardrijkskunde en Management & Organisatie.

Natuur & Gezondheid

Natuur en Gezondheid is gericht op de medische en biologische richting, maar ook technische en natuurweten schappelijke richtingen behoren tot de mogelijkheden. Verplichte vakken in dit profiel zijn Wiskunde (A of B), Scheikunde en Biologie. Keuzevakken zijn onder meer Natuur Leven en Technologie (NLT), Natuurkunde, Wiskunde D en Aardrijkskunde.

Natuur & Techniek

Natuur en Techniek is gericht op exacte studies en techniek. Verplichte vakken in dit profiel zijn Wiskun-de B, Natuurkunde en Scheikunde. Keuzevakken zijn onder meer Biologie, Natuur Leven en Technologie (NLT) en Wiskunde D.

Het vrije deel

In het vrije deel mag de leerling een aantal uren/vakken ‘vrij’ kiezen. De school kan ervoor kiezen in dit vrije deel een aantal uren verplicht te stellen. Het vrije deel beslaat circa 20% van de totale lestijd en biedt o.a. de volgende keuzemogelijk heden:

• keuze voor een tweede profiel of een

deel daarvan;

• keuze voor Kunst of Bewegen, Sport en

Maatschappij als examenvak (kan bij

ieder profiel).

De keuze van het profiel en de invulling van het vrije deel in Vwo en Havo 4 zijn bepalend voor de toelating tot de te kiezen vervolgopleiding.

Lessentabellen

Lessentabel 1e leerjaar HKK GYM X S
Nederlands 4 3 3 -
Latijn - 2 - -
Totaal 33 33 32 32